Zarządzanie ryzykiem w projekcie na przykładzie projektu opracowania i wdrożenia systemu HACCP w przedsiębiorstwie produkcyjnym P.P.H.U. KWARTET spółka jawna - Orzeł, Marzena (My University, 2011)
Celem pracy jest ukazanie istoty zarządzania projektem oraz identyfikacji ryzyka na przykładzie analizy procesu wdrażania systemu HACCP w zakładzie produkcyjnym zajmującym się produkcją mięsa i elementów mięsnych. Analiza ta obejmie etapy opracowywania systemu HACCP w przedsiębiorstwie KWARTET z określeniem czynników ryzyka w poszczególnych etapach produkcji. W pracy przyjęto następujące hipotezy badawcze: Właściwie zidentyfikowane czynniki ryzyka projektowego są warunkiem poprawnie opracowanej strategii zarządzania ryzykiem w projekcie. Identyfikacja, kontrola i minimalizowanie ryzyka projektowego jest kluczowym czynnikiem powodzenia realizacji projektu. Metodami badawczymi użytymi na potrzeby niniejszego opracowania jest opis wybranych zagadnie na podstawie dostępnej literatury oraz analiza dokumentacji firmy udostępnionej dzięki uprzejmości właścicieli zakładu. Praca składa się z czterech rozdziałów, przy czym w każdym z nich są kolejne podrozdziały. W rozdziale pierwszym wyjaśniono pojęcie, genezę i obszary zarządzania projektami. Przedstawiono również pojęcie projektu oraz kolejne etapy cyklu życia projektu. Rozdział drugi zawiera omówienie specyfiki zarządzania ryzykiem w projekcie, obejmując definicję ryzyka oraz jego kategorie. Przedstawiono również narzędzia i strategie zarządzania ryzykiem. Rozdział trzeci to analiza procesu projektowania i wdrażania systemu HACCP w przedsiębiorstwie. W rozdziale tym dokonano opisu przedsiębiorstwa oraz procesu opracowania projektu systemu HACCP. Zawarto tu również opis istoty i źródeł systemu HACCP oraz towarzyszących mu GHP i GMP. Ostatni rozdział dotyczy przede wszystkim analizy ryzyka projektowego. Przedstawiono tutaj metody oraz cele i hipotezy badawcze stanowiące podstawę opracowania. W rozdziale tym opisano również proces identyfikacji zagrożeń oraz opis strategii zarządzania ryzykiem w opisywanym przedsiębiorstwie. Rozdział zakończono wnioskami przedstawiającymi znaczenie analizy ryzyka dla projektu.
Project Risk Management on the example of a draft and implementation of HACCP system in a manufacturing company - P.P.H.U. KWARTET General partnership
Keywords: zarządzanie projektem; zarządzanie ryzykiem; Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)