Analiza kosztów pracy w sektorze MSP na przykładzie firm P.H.U. „STABILL" Rafał Blicharz i P.P.H.U. „BRDEJ” Zenon Brdej w latach 2007-2011 - Kożuch, Monika (My University, 2013)
Głównym celem pracy jest analiza kosztów pracy w MSP oraz przedstawienie i analiza danych dotyczących struktury kosztów pracy na przykładzie firm P.P.H.U. „STABILL” Rafał Blicharz i P.P.H.U."BRDEJ" Zenon Brdej w latach 2007-2011. Część teoretyczno-praktyczna pracy objęła: charakterystykę małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce, istotę i rodzaje kosztów pracy, analizę składników kosztów pracy oraz ich wysokość na przykładzie analizowanych firm. W pracy sformułowano hipotezę, iż koszty pracy są czynnikiem determinującym sytuację na rynku pracy, w szczególności dotyczy to wysokości wypłacanego wynagrodzenia i składek ZUS finansowanych przez pracodawcę. Niniejsza praca ma za zadanie przeanalizować wysokość i składniki kosztów pracy w latach 2007-2011 w MSP na przykładzie dwóch badanych firm, oraz określić ich wysokość w porównaniu z płacą minimalną i średnim wynagrodzeniem w gospodarce narodowej Polski. Analiza wykazała, że głównymi składnikami kosztów pracy są wynagrodzenia. Praca została zapisana przy pomocy fachowej publikacji książkowej, jak również obowiązujących przepisów prawa. Cenne dane statystyczne dostarczyły opracowania Głównego Urzędu Statystycznego i Ministerstwa Gospodarki, natomiast źródła danych niezbędnych do analizy uzyskano z archiwum analizowanych firm. Analiza wykazała, że głównymi składnikami kosztów pracy są wynagrodzenia. W badanym okresie wysokość tego składnika przekraczała 80% całościowych kosztów pracy w P.H.U. „STABILL” Rafał Blicharz jak również w P.P.H.U. „BRDEJ” Zenon Brdej.
Analysis of labour costs in SME sector illustrated with the example of P.H.U. "STABILL" Rafał Blicharz and P.P.H.U. “BRDEJ” Zenon Brdej in years 2007-2011
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; koszty pracy; wynagrodzenie za pracę; wielkość zatrudnienia; analiza