Pomoc publiczna i polityka spójności Unii Europejskiej - Serafin, Wojciech (My University, 2011)
Celem pracy jest omówienie tematu pomocy publicznej w świetle obowiązujących przepisów w Polsce i Unii Europejskiej, a następnie scharakteryzowanie jej na przykładzie pomocy udzielonej małym i średnim przedsiębiorstwom w powiecie nowosądeckim. Realizowany cel został oparty na metodzie, na którą złożyły się techniki badawcze takie jak przegląd literatury (w tym raportów o pomocy publicznej), analiza przypadków oraz wywiad ustny, nieskategoryzowany. Pomoc publiczna udzielana przedsiębiorstwom może być kierowana w odniesieniu do regionów państwa, sektorów gospodarki lub kategorii przedsiębiorstw. Unia Europejska w ramach prowadzonej przez siebie polityki spójności udostępniła Polsce ogromne środki na modernizację gospodarki, oraz rozwój kapitału ludzkiego. Środki te przyczyniają się do podniesienia naszej międzynarodowej konkurencyjności, co w warunkach globalizacji nabiera szczególnego znaczenia nie tylko w wymiarze europejskim ale i światowym.
State aid and cohesion policy of European Union
Keywords: pomoc publiczna; polityka spójności; Unia Europejska; przedsiębiorstwo; Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta; Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości; sektor mleczarski