Płacowe i pozapłacowe narzędzia motywowania pracowników na przykładzie Przedsiębiorstwa Robót Elektroenergetycznych, Telekomunikacyjnych I Montażu Konstrukcji Stalowych „Elektrokontel” w Krakowie - Lisak, Eliza (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie teorii oraz instrumentów motywowania, a także analiza zachowań pracowników w analizowanym przedsiębiorstwie, podlegającym czynnikom motywacyjnym. Realizacja tematu pracy rozpoczęta została przeprowadzeniem studiów literaturowych na temat teorii motywacji oraz jej instrumentów. W drugim etapie zostało scharakteryzowane wybrane przedsiębiorstwo, jakim jest Przedsiębiorstwo Robót Elektroenergetycznych, Telekomunikacyjnych i Montażu Konstrukcji Stalowych „Elektrokontel” w Krakowie oraz dokonano analizy i oceny obowiązującego w tym Przedsiębiorstwie rozwiązania w zakresie motywacji pracowników. Pierwszy rozdział wyjaśnia istotę motywacji. Szczególna uwaga zwrócona została na znaczenie kadry kierowniczej w procesie motywacji. Rozdział drugi poświęcony został przybliżeniu podstawowych instrumentów motywacji. Podkreślona została rola wynagrodzenia jako czynnika, który w dużym stopniu wpływa na zwiększenie motywacji. Rozdział trzeci przybliża podstawowe instrumenty motywowania pozapłacowego, a także dowodzi, że motywacja pozapłacowa ma ogromne znaczenie w organizacji przedsiębiorstwa. Rozdział czwarty poświęcony został charakterystyce Przedsiębiorstwa Robót Elektroenergetycznych, Telekomunikacyjnych i Montażu Konstrukcji Stalowych „Elektrokontel” w Krakowie. Przedstawiona została historia przedsiębiorstwa, jego struktura organizacyjna oraz wielkość i struktura zatrudnienia. Ostatni rozdział przedstawia instrumenty motywacji wykorzystywane w przedsiębiorstwie, a także ocenę skuteczności narzędzi motywacji w ocenie pracowników, którą uzyskano poprzez przeprowadzenie anonimowej ankiety.
Financial and non-financial tools of motivating employees as exemplified by "Elektrokontel" Electricity, Telecomunications And Steel Constructions Assembly Works Company in Cracow
Keywords: motywowanie pracowników; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe; system motywacyjny; przedsiębiorstwo; ocena