Najem jako sposób zarządzania nieruchomościami lokalowymi we wspólnotach i spółdzielniach mieszkaniowych - Chochla, Katarzyna (My University, 2011)
Poniższa praca omawia zagadnienia dotyczące zarządzania nieruchomościami mieszkalnymi wspólnoty mieszkaniowej i spółdzielni mieszkaniowej poprzez najem. Poza zakres zainteresowania zostało wyłączone zarządzanie lokalami, na których ciąży lokatorskie prawo spółdzielcze i własnościowe prawo spółdzielcze. Został wybrany najem, ponieważ ten stosunek prawny jest jednym z najbardziej popularnych sposobów zarządzania nieruchomościami. W całym opracowaniu przedstawiono te przepisy, które mogą dotyczyć zarządcy nieruchomościami. Treść poniższej pracy ułożono tak, aby najpierw zaprezentować podstawowe pojęcia związane z najmem i nieruchomościami, następnie przedstawić zasady zarządzania, typy zarządców, umowę najmu i ostatecznie sprawy związane z zarządzaniem mieszkaniem wynajętym z dnia na dzień.
Lease as a way of maintaining living premises in house communities and housing associations
Keywords: nieruchomość; wspólnota mieszkaniowa; spółdzielnia mieszkaniowa; najem; zarządca nieruchomości; zarządzanie nieruchomością; prawo nieruchomości