Finanse behawioralne; badanie skłonności poznawczych inwestorów giełdowych - Kąckowska, Aleksandra (My University, 2011)
Poniższa praca koncentruje się na dziedzinie jaką są finanse behawioralne. Pojęcie wyewoluowało w odpowiedzi na próbę zrozumienia, dlaczego rynki finansowe reagują w sposób nieefektywny na informacje płynące z zewnątrz? Praca opisuje oraz weryfikuje obecne w literaturze heurystyki, jakimi kierują się inwestorzy giełdowi. Treść poprzedzona została badaniami przeprowadzonymi na rzecz pracy. Hipotezy testowano na podstawie ankiety stworzonej za pomocą serwisu internetowego. Wyciągnięte na podstawie badań wnioski dowodzą istnienie anomalii podczas procesu decyzyjnego inwestorów. Struktura informacji oraz indywidualne cechy uczestników rynku systematycznie wpływają na decyzje jednostek inwestycyjnych, jak i również wyniki rynku. Nie wszyscy uczestnicy rynku zdają sobie jednak sprawę z tego, iż opierają się na założeniach finansów behawioralnych. Finanse behawioralne pozostają nadal pojęciem kontrowersyjnym, lecz są one coraz powszechniej akceptowane. Praca ma zachęcać do refleksji następującej kwestii: Jak opisane heurystyki (anomalie) powinny zostać odzwierciedlone w obowiązującej teorii rynku?

Following master’s thesis concentrates on field known as behavioral finance. The notion emerged as an answer to an attempt, of trying to understand why financial markets react ineffectively to the information coming from the outside environment. Thesis describes and verifies heuristics, present in the literature, which are followed by stockbrokers. Content is preceded with research done for the use of the following thesis. Hypothesis had been tested through web-based questionnaire. Conclusions which were derived from the research suggest the existence of anomalies during the stockbroker’s decision process. Information structure and individual characteristics of the market participants, systematically have an influence on decisions made by investing entities and outcome of the market as a whole. Not all market participants realize that it depends heavily on the assumptions which derived from the behavioral finance. The concept of behavioral finance remains controversial, however it becomes generally accepted. The thesis should encourage reflection on the following matter: how described heuristics (anomalies) would reflect the operative market theory.
Behavioral finance; study on cognitive tendencies of stock market investors
Keywords: finanse behawioralne; hipoteza efektywnego rynku; heurystyki; decyzje inwestycyjne; inwestor; psychologia poznawcza; behavioral finance; efficient market hypothesis; heuristics; investment decisions; investor; cognitive psychology