Problemy rynku pracy w Polsce w latach 2000-2010 w świetle Strategii Lizbońskiej - Gierszewski Bartosz (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest dokonanie diagnozy i przeprowadzenie analizy rynku pracy w Polsce od 2000 roku pod kątem realizacji zaleceń Strategii Lizbońskiej. Autor opisuje najważniejsze cele Strategii Lizbońskiej dotyczące sektora zatrudnienia w Polsce, zauważając przy tym pozytywy wprowadzenia reform, jak też problemy utrudniające ich realizację, w tym zjawiska patologiczne, które opóźniają lub wręcz uniemożliwiają budowanie w naszym kraju gospodarki opartej na nowoczesności, wspierającej zatrudnienie. W pracy przedstawiono rozwój Unii Europejskiej aż do dnia wstąpienia doń Polski oraz opisano najważniejsze organizacje na rzecz funkcjonowania UE. Zaprezentowano Strategię Lizbońską na tle ogólnych celów i zadań Unii Europejskiej. Opisano problemy polskiej gospodarki w świetle wytycznych Strategii Lizbońskiej w obszarze przemian prawnych i gospodarczo-społecznych, które mają lub mogą mieć wpływ na stan zatrudnienia i w ogóle poprawę rynku pracy w Polsce. Wskazano zadania Polski w ramach Strategii Lizbońskiej i konieczność dostosowania do standardów unijnych poziomu zatrudnienia i warunków pracy. Podjęto próbę przedstawienia stanu polskiej gospodarki, wskazując na konieczność reform, by mogła nastąpić poprawa na rynku pracy, zgodnie ze wskazaniami Strategii Lizbońskiej. Przedstawiono programy rządowe i ważniejsze działania podjęte w Polsce na rzecz zwiększania zatrudnienia i tworzenia nowych miejsc pracy i ich dotychczasowe rezultaty. Opisano zagrożenia dla planów i programów reform realizowanych w przeszłości i obecnie. W oparciu o dostępne analizy ekonomiczne i dane statystyczne wskazano efekty wprowadzanych reform i opinie ekspertów co do tendencji zatrudnienia w Polsce do 2010 r.
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; Strategia Lizbońska; rynek pracy; zatrudnienie; gospodarka