Wołowiec, TomaszMalczak Agnieszka2014-02-012014-02-012006http://hdl.handle.net/11199/5110Działalność agroturystyczna wiąże się z dodatkowym dochodem dla gospodarza, podniesieniem jego poziomu życia i wykorzystaniem produktów pochodzących bezpośrednio z gospodarstwa. Jest szansą na polepszenie sytuacji rolnika oraz wpływa na rozwój samej gminy. Celem pracy jest zaznajomienie z problematyką działalności agroturystycznej z uwzględnieniem ustawodawstwa polskiego. Autorka analizuje początki agroturystyki, wyjaśnia na czym polega specyfika oraz jakie cechy posiada usługa agroturystyczna. Wymienia również czynniki ekonomiczno-społeczne mające wpływ na rozwój agroturystyki. Wyjaśnia także pojęcie produktu agroturystycznego z naciskiem na różnice w porównaniu z produktami turystycznymi. Przedstawiono wymagania, jakie stawiane są obiektom agroturystycznym - wymagania sanitarno - epidemiologiczne, przepisy BHP i przeciwpożarowe. Przedstawiono aspekty prawne oraz regulacje dotyczące agroturystyki, oraz opisano formy opodatkowania działalności agroturystycznej. Dokonano analizy obiektu agroturystycznego oraz jego otoczenia z wykorzystaniem analizy SWOT. Przedstawiono biznesplan dla określonego obiektu agroturystycznego analizując finanse obiektu na przestrzeni dwóch lat, określając szacunkowe koszty i przychody oraz rentowność sprzedaży.pllicencja niewyłącznaagroturystykaprodukt agroturystycznybiznes plan ośrodka agroturystycznegoplan marketingowy w agroturystyceanaliza przedsiębiorstwa agroturystycznegoAgroturystyka - dochodowa działalność pozarolniczaAgroturism as a profitable non-agricultural acticivitybachelorThesis