Analiza finansowa Zakładu Pracy Chronionej na przykładzie Spółdzielni Inwalidów "Tarnospin" - Kopeć Katarzyna (My University, 2003)
Analiza finansowa to element analizy ekonomicznej, zajmującej się wnikliwą oceną całokształtu działalności gospodarczej, łącznie z jej efektem końcowym w postaci wyniku finansowego oraz stanu majątkowo-finansowego firmy. Odpowiednio przeprowadzona analiza finansowa umożliwia przedsiębiorstwu dokonanie wyboru w zakresie bieżącej polityki przedsiębiorstwa oraz jej zastosowania do określenia jego programu rozwoju, aby w przyszłości uzyskać ewentualne korzyści. W procesie badań empirycznych podjęto analizę Zakładu Pracy Chronionej - Spółdzielni Inwalidów „Tarnospin” objętego swoistymi normami prawno - ekonomicznymi.
Keywords: analiza finansowa przedsiębiorstwa; sprawozdania finansowe; rachunek wyników; rachunek przepływów pieniężnych; Zakłady Pracy Chronionej; PFRON