Analiza systemów bankowości elektroniczne na przykładzie mBanku - Lis Rafał (My University, 2008)
Rewolucja cyfrowa i możliwości Internetu stworzyły nowe szanse także dla rynku kapitałowego. Bardzo tani przepływ informacji jest szczególnie istotny z perspektywy efektywności tego rynku. Internet stwarza ogromne możliwości rozwoju dla banków oraz innych jednostek gospodarczych na całym świecie. Zaawansowanymi technologiami najbardziej interesowały się banki, które zdały sobie sprawę ze strategicznej roli, jaką pełni Internet w kontekście zdolności przetrwania, rozwoju i konkurowania w przyszłości. Instytucje finansowe wykorzystują narzędzia dające możliwość zmniejszania kosztów pracy i zwiększenia wydajności prowadzących do dynamicznego rozwoju i uzyskania przewagi nad konkurencją. Banki zmuszone zostały sprostać oczekiwaniom klientów i zmniejszały swoje koszty obsługi, oferując nową gamę produktów i usług wykorzystujących najnowocześniejsze drogi teleinformatyczne. Tak zrodziła się bankowość internetowa – rozwiązanie ułatwiające kontakt i współprace pomiędzy klientami a bankiem. Jest ona przejawem trendów panujących w świecie opartych na wykorzystaniu kapitału ludzkiego, wiedzy i informacji, jak i odpowiednich metod organizacji i zarządzania. Jest zjawiskiem łączącym świat finansów, nowych technologii i nowoczesnych usług. Ostanie dziesięciolecia można określić mianem rewolucji finansowej wynikającej z rozwoju technologii informatycznych i telekomunikacyjnych dzięki którym usługi bankowe wychodzą poza tradycyjne „marmurowe” oddziały i skupiają się w nowym elektronicznym kanale dystrybucji, a klient ma obecnie możliwość zdalnego dostępu do banku 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku. Kompleksowe stosowanie najnowszych technologii teleinformatycznych w gospodarce prowadzi do wzrostu efektywności ekonomicznej podmiotów społeczno-gospodarczych i wzrostu wydajności pracy. Celem niniejszej pracy jest wprowadzenie do problematyki bankowości elektronicznej i internetowej, zapoznanie się z dotychczasowymi osiągnięciami w tej dziedzinie a także analiza usług finansowych bankowości internetowej na podstawie mBanku.
The Analysis of Electronic Banking Systems (on the example of mBank)
Keywords: bankowość elektroniczna; Internet; CTUB – Centrum Telefonicznych Usług Bankowych; karty płatnicze; rozliczenie transakcji; home banking; bankowość samoobsługowa; skimming; podpis elektroniczny; urzędy certyfikacji; bezpieczeństwo usług elektronicznych; mBank