Model 3d i animacja samochodu Plymouth Fury rocznik 1958 - Tokarski, Andrzej (My University, 2011)
Praca polegała na stworzeniu i opisaniu procesu powstawania kompleksowej animacji modelu samochodu Plymouth Fury (rocznik 1958) w programie Autodesk 3ds Max 2011. Praca obejmuje kluczowe zagadnienia z dziedziny 3d – modelowanie, teksturowanie, materiały, oświetlenie, riggowanie, animacja, renderowanie. Dodatkowo pokazany został sposób, jak można realistycznie komponować obiekt 3d ze zdjęcie/filmem przy użyciu danych oświetlenia z map HDRI i Camera Mappingu. Poza aplikacją 3d został również wykorzystany program do grafiki 2d – Adobe Photoshop CS5, w którym to zostały przygotowane rzuty samochodu oraz tekstury. Całość została skomponowana przy użyciu programu do Compositingu/Motion Graphics – Adobe After Effects CS5.
3d model and animation of Plymouth Fury car, year 1958
Keywords: grafika komputerowa; grafika 3d; modelowanie obrazu cyfrowego; animacja 3D