Analiza zadowolenia ludności z zarządzania miastem i gminą Piwniczna Zdrój - Maślanka, Alicja (My University, 2011)
Celem pracy jest sprawdzenie stanu zadowolenia mieszkańców Miasta i Gminy ze sposobu zarządzania tą jednostką samorządu terytorialnego przez władze gminy. Mieszkańcy w badaniu ankietowym przedstawią swoje opinie i spostrzeżenia. Praca składa się ze wstępu, czterech rozdziałów, przy czym dwa pierwsze mają charakter teoretyczny, a dwa pozostałe mają charakter analityczny. Rozdział pierwszy skupia się na wyjaśnieniu pojęcia szczęścia, przedstawieniu jego rodzajów, a także na zaprezentowaniu organizacji, które zajmują się badaniem zadowolenia wśród ludności. Rozdział drugi to prezentacja gminy jako społeczności. W tym rozdziale znajdują się takie zagadnienia jak gmina, władze gminy, sposoby tworzenia gminy, zadania gminy. Zawiera on również temat jakości życia w społeczności lokalnej. Rozdział trzeci to przede wszystkim prezentacja Miasta i Gminy Piwniczna Zdrój. W tej części pracy znajdują się informacje na temat historii Piwnicznej, położenia geograficznego, zagospodarowania przestrzennego, atrakcji turystycznych gminy. Dodatkowo została zaprezentowana także ludność oraz jej sytuacja np. dotycząca bezrobocia. Ostatni rozdział to badanie opinii mieszkańców Piwnicznej. W tym rozdziale można zapoznać się z wypowiedziami mieszkańców na temat władz gminy i ich działań. Praca napisana została w oparciu o dostępną literaturę fachową aktualne przypisy prawa oraz ze strony internetowe Miasta i Gminy Piwniczna Zdrój i Głównego Urzędu Statystycznego. Ponadto wykorzystano także dane i opinie mieszkańców Piwnicznej uzyskane za pomocą kwestionariusza ankiety. Podsumowując można stwierdzić, że Miasto i Gmina Piwniczna Zdrój jest bardzo atrakcyjne, ale źle zarządzane.
Satisfaction analysis of the population of Piwniczna Zdroj town
Keywords: zadowolenie; społeczność lokalna; jednostka samorządu terytorialnego; zarządzanie; Piwniczna-Zdrój; jakość życia