Osobowościowe aspekty podatności na reklamę na przykładzie aktywnej zawodowo grupy mieszkańców Lublina w przedziale wiekowym 25-55 lat - Dyguś Joanna (My University, 2005)
Przedmiotem niniejszej pracy jest ukazanie reklamy jako narzędzia wspomagającego proces sprzedaży w sposób wyrafinowany i niezauważalny dla przeciętnego odbiorcy oraz udowodnienie, że cechy osobowościowe mają duży wpływ na podatność człowieka na reklamę. Nie oznacza to, że odbiorca w ogóle nie zauważa reklamy. Autor pokazuje w pracy, jakie stosuje się techniki, sposoby przekazania informacji werbalnych i pozawerbalnych oraz zawarte w reklamie ukryte przesłanie motywujące do zakupu danego produktu lub usługi. Wszystko odbywa się tak, że nabywca nie zdaje sobie sprawy z tego, że właśnie padł ofiarą manipulacji. Przeprowadzono też badania dotyczące motywów dokonywania zakupów towarów reklamowanych.
Keywords: osobowość; teoria psychoanalityczna; teorie behawiorystyczne; teoria humanistyczna; teoria osobowości według Hansa Eysenck’a; reklama; reklama i psychologia; strategie marketingowe; manipulacja; reklama podprogowa