Schronisko jako specyficzny obiekt hotelarski na przykładzie wybranych podmiotów Polskiego Towarzystwa Turystyczno - Krajoznawczego w Beskidzie Sądeckim - znaczenie i perspektywy rozwoju w świetle opinii klientów - Stawiarski, Mirosław (My University, 2011)
Turystyka jest jedną z licznych gałęzi gospodarki Polski rozwijającej się w bardzo szybkim oraz dynamicznym tempie, co ma również wpływ na rozwój turystyki górskiej Beskidu Sądeckiego, w którym działają schroniska PTTK, gdzie co roku przybywają tysiące turystów. Obiekty górskie PTTK od dziesiątek lat służą ludziom przebywającym w górach i są warte bliższemu przyjrzeniu oraz analizie. Celem pracy jest ukazanie schroniska jako specyficznego obiektu hotelarskiego na przykładzie wybranych podmiotów Polskiego Towarzystwa Turystyczno - Krajoznawczego w Beskidzie Sądeckim oraz ukazanie jego znaczenia i perspektyw rozwoju w świetle opinii klientów. Zakres pracy magisterskiej obejmuje specyfikę funkcjonowania oraz zagadnienia dotyczące analizy działalności wybranych schronisk PTTK w Beskidzie Sądeckim z uwzględnieniem opinii odwiedzających turystów. Praca ukazała obraz specyfiki działalności turystycznej obiektów PTTK na Sądecczyźnie, pokazując istotne wiadomości na temat historii placówek górskich, wad i zalet, itp. Praca ukazuje też w badaniach ankietowych opinie wyrażane przez turystów.
Shelter like a specific object in touristic line on example chosen subjects of Polish Society Tourist - Sightseeing in Beskid Sądecki - meaning and outlook of development according to opinion customers
Keywords: turystyka; walory turystyczne; zaplecze gastronomiczne turystyki; zaplecze noclegowe turystyki; organizacje turystyczne