Projektowanie i realizacja działalności inwestycyjnej przedsiębiorstwa na przykładzie Telekomunikacji Polskiej S.A. - Babicz, Marta (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie uwarunkowań towarzyszących prowadzeniu działalności inwestycyjnej w przedsiębiorstwie, składników procesu inwestycyjnego, jak również metod służących ocenie efektywności projektów inwestycyjnych. Praca ma charakter teoretyczno – empiryczny. Warstwa teoretyczna pracy (rozdział 1, 2) powstała przy wykorzystaniu literatury z zakresu zarządzania finansami przedsiębiorstwa, analizy finansowej oraz ekonomiki inwestycji. Podstawą merytoryczną dla przygotowania warstwy empirycznej (rozdziały 3-5) były informacje liczbowe i opisowe zebrane w Telekomunikacji Polskiej S.A. Decyzje inwestycyjne mają zasadnicze znaczenie dla dalszej egzystencji i rozwoju przedsiębiorstwa, ponieważ oznaczają zamrożenie środków finansowych na dłuższy czas. Dlatego powinny być poprzedzane kalkulacją opłacalności różnych możliwych alternatywnych rozwiązań w celu wyboru najkorzystniejszego wariantu. Podjęcie decyzji inwestycyjnej wymaga przestrzegania odpowiednich zasad postępowania i znajomości technik, pozwalających na określenie opłacalności alternatywnych rozwiązań i wybór projektu inwestycyjnego o najmniejszym ryzyku. Skutki błędnych decyzji ponoszą nie tylko inwestorzy lecz również podmioty współuczestniczące w finansowaniu inwestycji. Grupa TP stoi przed wyzwaniem konkurowania na coraz trudniejszym rynku telekomunikacyjnym. Silna presja konkurencyjna oraz regulacyjna na rynku prowadzą do erozji cen. Zmiany technologiczne oraz zmieniające się wymagania i oczekiwania klientów wymuszają na operatorach ciągły i elastyczny rozwój oferty, a więc i inwestowanie.
Planning and realization of company investment activity as exemplified by Telekomunikacja Polska S.A.
Keywords: inwestycje; finansowanie inwestycji; finanse przedsiębiorstwa; ryzyko inwestycyjne; telekomunikacja; analiza finansowa