Inwestycyjna działalność powiatu na przykładzie powiatu Gorlickiego - Urbanek, Jolanta (My University, 2010)
Podstawowym celem pracy jest analiza działalności inwestycyjnej powiatu gorlickiego w latach 2006-2009. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale pokazano różne spojrzenia na pojęcie samorządu terytorialnego oraz dokonano próby zdefiniowania jednostki samorządu terytorialnego. Przedstawiono istotę, genezę i znaczenie samorządu terytorialnego w Polsce. Finanse jednostek samorządu terytorialnego odgrywają niezwykle istotną rolę w realizowaniu zadań publicznych mających na celu stworzenie odpowiednich warunków życia wspólnotom lokalnym. Na każdym z utworzonych szczebli samorządu terytorialnego występuje budżet z określonymi ustawowo źródłami dochodów i wydatków do sfinansowania. Budżet stanowi najważniejszy akt prawa lokalnego oraz jest zasadniczym i najistotniejszym narzędziem zarządzania jednostki samorządu terytorialnego. Władze samorządowe w Polsce posiadają coraz większy zakres obowiązków i kompetencji. Władze podejmują działania, które mają na celu rozwój gospodarczy oraz stworzenie jak najlepszych warunków życia mieszkańców. Działalność inwestycyjna jest jednym z niezbędnych warunków rozwoju powiatu. Dzięki inwestycjom podnosi się standard życia mieszkańców, zmniejsza się bezrobocie itp. Rok 2009 był dominujący pod względem zrealizowanych inwestycji, gdyż wydatkowano największą kwotę bo aż 35 980 895 zł. Natomiast w roku 2007 poniesiono najniższą kwotę na inwestycje i wyniosła ona 10 156 636 zł. Zarząd Powiatu Gorlickiego w latach 2006-2010 zrealizował ponad 30 dużych projektów inwestycyjnych, prorozwojowych, społecznych i edukacyjnych o wartości 175 mln zł. W wyniku inwestycyjnych starań, pozyskał i przeznaczył na inwestycje i remonty 147 mln zł.
The investment activities of a county based on the example of Gorlice County
Keywords: samorząd terytorialny; analiza ekonomiczna; powiat; inwestycje; finansowanie inwestycji; finanse samorządu terytorialnego