Motywowanie pracowników na przykładzie Banku Pekao S.A. - Migacz, Kinga (My University, 2012)
Praca jest jedną z najważniejszych wartości każdego człowieka, zwłaszcza w dobie kryzysu światowego. Już samo posiadanie pracy jest częścią motywacji człowieka. Zapewnia ona człowiekowi zaspokojenie podstawowych potrzeb, umożliwia jego realizację w życiu społecznym oraz możliwości rozwijania swoich umiejętności, a także wspomaga kontakty międzyludzkie. Praca motywuje człowieka do spełniania własnych aspiracji. Jednak, aby praca w odpowiedni sposób motywowała ludzkie działania w firmie, konieczne jest odpowiednie nastawienie kadry kierowniczej na ludzkie potrzeby. To od kadry kierowniczej zależy stosunek pracownika do pracy. Jej działania powinny tak motywować pracownika, aby chętnie realizował zadania mu wyznaczone z jak najlepszym rezultatem dla samej organizacji. Dobre motywowanie pracownika sprawia, że pracownik w pełni angażuje się w wykonywanie celów firmy. W przeciągu stuleci powstały najważniejsze teorie motywacji wyjaśniające, co to tak naprawdę jest, i w jaki sposób jest ona rozumiana. Opisane zostały one w rozdziale drugim. Rozdział trzeci i czwarty porusza metodologiczne zagadnienia pracy, w rozdziałach tych został opisany Bank Pekao S.A. oraz system motywacyjny jaki funkcjonuje w banku, a także jego efektywność wobec pracowników. Zastosowaną techniką badawczą pracy była przeprowadzona anonimowa ankieta.
Motivating the employees on the example of Bank Pekao S.A.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; system motywacyjny; teorie motywacji; bank; motywacja do pracy; motywowanie pracowników; systemy motywacyjne; system motywacyjny przedsiębiorstwa