Zarządzanie komunikowaniem w organizacji na przykładzie firmy SGL Carbon S.A. - Kochmańska Aneta (My University, 2001)
Kluczem do współczesnej gospodarki rynkowej, a więc takiej, w której nie wystarczy coś wyprodukować, lecz należy także sprzedać to na rynku, jest komunikacja między ludźmi. Od niej zależy status działalności gospodarczej, jej skuteczność i opłacalność. Niniejsza praca poświęcona jest zbadaniu procesu komunikowania się w firmie SGL Carbon S.A. Dla potrzeb pracy oraz badań przeprowadzonych w firmie SGL Carbon S.A. zostały sformułowane następujące hipotezy zerowe oraz do każdej z nich hipotezy robocze: Ho – Sprawny system komunikowania się w organizacji stanowi podstawę jej efektywnego funkcjonowania. Hr – Jeżeli przedsiębiorstwo wykorzystuje narzędzia komunikowania się to wpływa na jego efektywność. Hr – Jeżeli w przedsiębiorstwie istnieje łatwy dostęp do informacji to ułatwia to komunikowanie się. Hr – Jeżeli w przedsiębiorstwie istnieje łatwy dostęp do informacji to poprawia on motywację.
Keywords: proces komunikowania; interpersonalne komunikowanie się; role kierownicze; grupowe komunikowanie się w organizacji; organizacjaa i zarządzanie