Stosunek Kościoła rzymskokatolickiego i prawosławnego do poglądów społecznych - Szkaradek, Anna (My University, 2014)
W pierwszym rozdziale przedstawiono zarys dziejów Kościoła rzymskokatolickiego w oparciu o podział na cztery epoki: starożytność, średniowiecze, czasy nowożytne i czasy najnowsze. W rozdziale drugim zauważono, iż po podziale państwa na część wschodnią i zachodnią przez Dioklecjana, zaczęły uwydatniać się różnice pomiędzy kościołem wschodnim i zachodnim. Wynikało to przede wszystkim z tego, że kościół wschodni posługiwał się językiem greckim a kościół zachodni językiem łacińskim. Rozbieżne problemy, zadania, odmienne formy życia prowadziły do dalszego różnicowania się kościołów. Zaczęto starannie wytyczać granice między kościołami. W trzecim rozdziale podjęto próbę zakreślenia stosunku Kościoła katolickiego i prawosławnego do obecnie najważniejszych spraw społecznych. Analiza literatury przedmiotu jednoznacznie pozwoliła na dokonanie stwierdzenia, Kościół sprzeciwia się aborcji. W rozdziale tym zakreślono także stosunek Kościołów do sztucznego zapłodnienia. W ostatniej części pracy przedstawiono stosunek Kościoła katolickiego i prawosławnego do eutanazji. Oba Kościoły zgodnie stoją na stanowisku, iż eutanazja jest niedopuszczalna i uważana jako naruszenie praw człowieka i praw boskich. W niniejszej pracy jako ostatnie poruszone zostało zagadnienie homoseksualizmu. Zgodnie z nauką Kościoła katolickiego i prawosławnego osoby homoseksualne powinno traktować się z szacunkiem, współczuciem i delikatnością. Praca ta przybliża stanowiska Kościołów do wyżej wymienionych problemów bez stawania po jednej czy drugiej stronie.

The first chapter outlines the history of the Roman Catholic Church based on the division into four eras: Ancient, Medieval, Modern, and Contemporary. In the second chapter it has been noted that after the division of the state into the eastern and western part by Diocletian, the differences between the Church of East and West were becoming more evident. This resulted mainly from the fact that the Church of East used the Greek language and the Church of West used Latin. Divergent problems, tasks, different forms of life led to a further differentiation between the churches. There was no disguising the fact that both churches became more carefully demarcated. The third chapter attempts to determine the attitude of the Catholic and Orthodox Church towards the most important current social issues. The analysis of the literature unequivocally allowed to make a statement that the Church strongly opposes abortion. The attitude of the churches towards artificial insemination has been also outlined in this chapter. The last part of the paper presents the attitude of the Catholic and Orthodox Church towards euthanasia. Both churches are of the opinion that euthanasia is unacceptable and is considered as a violation of human rights and the laws of God. In this paper, the last but not least issue raised in the paper is the question of homosexuality. According to the teachings of the Catholic and Orthodox Church, homosexual persons should be treated with respect, compassion and sensitivity. This paper introduces the viewpoints of the Churches to the above-mentioned problems without taking any sides.
The attitude of the Roman Catholic and Orthodox Church towards the social views
Keywords: katolicyzm; prawosławie; pogląd; historia; church; Catholicism; Orthodoxy; view; history; Kościół