SEKAP - System Elektronicznej Komunikacji Administracji Publicznej jako strategiczny dla rozwoju regionu innowacyjny projekt samorządów gmin i powiatów województwa śląskiego - Kacyniak, Franciszek (My University, 2010)
Celem pracy jest przybliżenie innowacyjnego, jakże interesującego teleinformatycznego środowiska dla świadczenia usług publicznych drogą elektroniczną na przykładzie tytułowego systemu funkcjonującego już od pewnego czasu z powodzeniem w województwie śląskim. Zamiar ten postarano się osiągnąć poprzez wnikliwe opisanie doświadczeń oraz dogłębną analizę i nasuwające się wnioski polegające na kompleksowym usystematyzowaniu w jednym opracowaniu faktów występujących dotąd w literaturze przedmiotu w postaci nieuporządkowanej, niekompletnej i rozproszonej. Tym samym spróbowano zgłębić merytorycznie zagadnienia objęte tematem niniejszego studium, opierając się na samodzielnie wyszukanej literaturze i posługiwaniu się nią w sposób, który nie budziłby wątpliwości dobrego opanowania i wykorzystania teorii związanej z tematem pracy, której tezą natomiast jest stwierdzenie czy system spełnia nowoczesne dążenia w dziedzinie informatyzacji funkcjonowania podmiotów pełniących działalność publiczną. Praca została podzielona na cztery podstawowe jednostki redakcyjne. Jako preludium do aspektów demonstrujących działalność e-administracji publicznej przybliżono definicję Społeczeństwa Informacyjnego w konfrontacji z konsekwencjami jego wpływu na inne dziedziny życia. Spróbowano zaprezentować obecne teorie i wytyczne wspomagające jego budowę nie pomijając przy tym szans i zagrożeń wiążących się z jego istnieniem. Rozdział drugi skupia się natomiast wokół Internetu jako osobliwego budulca Społeczeństwa Informacyjnego czego rozwinięciem stanie się retrospekcja jego podwalin w naszym kraju jak i poza jego granicami. W rozdziale trzecim zawarto przegląd legislacyjny warunkujący dostępne rozwiązania oraz technologie starego i nowego kontynentu biorące udział w procesie informatyzacji, ale również kalejdoskop rozwiązano podczas tworzenia elektronicznej administracji publicznej jakie do tej pory ujrzały światło dzienne ze szczególnym naciskiem na najnowsze dokonania w tej dziedzinie jak nierozerwalny z nią aspekt udostępniania informacji publicznej w naszym kraju. Natomiast rozdział ostatni w całości został poświęcony zaprezentowaniu innowacyjnego w skali kraju systemowi e-administracji realizowanego przez województwo śląskie oraz jest podsumowaniem całości materiału. Omówione zostały moduły oraz działanie Systemu Elektronicznej Komunikacji Administracji Publicznej, a także przyszłościowe możliwości jego rozwoju, jak również nakreślenie wypływających z jego doświadczeń możliwości dalszej ekspansji i zdolności do powstawania nowatorskich rozwiązań, będących wykładnikiem nierozerwalności z dalszym rozwojem elektronicznej administracji publicznej w naszym kraju.
Communication System for Public Administration, strategic and innovative project for the development of the region administrative districts's of silesian provinces
Keywords: usługi publiczne; e-administracja publiczna; System Elektronicznej Komunikacji Administracji Publicznej; teleinformatyka; Społeczeństwo Informacyjne