Projekt i realizacja gry 2D „Little Flyer” na platformę Android w technologii Java, OpenGL ES oraz XML - Mruk, Sylwia (My University, 2015)
Celem niniejszej pracy dyplomowej było stworzenie gry 2D na Platformę Android. Część praktyczna obejmowała stworzenie gry w środowisku Eclipse w wersji Luna z wykorzystaniem języka Java, biblioteki graficznej OpenGL ES w wersji 1.0 oraz języka znacznikowego XML. Część teoretyczna pracy opisuje projekt gry, w której gracz ma za zadanie zebranie jak największej ilości monet unikając przy tym hord wściekłych ptaków lecących w jego kierunku. Ma ona na celu ukazanie ogólnego zarysu programowania gier na platformę Android oraz analizę wybranych fragmentów kodu. Zawiera ona również opis programów i języków wykorzystanych przy pisaniu gry, a także kroki w kodzie źródłowym i procesie projektowania oraz tworzenia bohatera gry.

The main goal of this thesis was to create a 2D video game for the Android Platform. The practical part included creating the game in the Eclipse environment version Luna using Java programming language, OpenGL ES graphics library version 1.0 and the XML markup language. The theoretical part of the thesis describes the project of the game, in which the gamer’s task is to collect the highest amount of coins while avoiding hordes of furious birds flying in his direction. It’s main goal is to present the overall outline of Android game development and analysing the selection of code fragments. It also contains a description of programs and languages used in the game’s development as well as the steps in the source code and in the process of main protagonist’s creation.
"Little Flyer" - 2D game project and implementation for the Android platform using Java, OpenGL ES and XML technologies
Keywords: Android; Gra 2D; OpenGL ES; Java; Android; 2D Game; OpenGL ES; mobile devices; Java; urządzenia mobilne