Biometryczne metody identyfikacji - Gądek, Piotr (My University, 2009)
Podjęta w pracy analiza problematyki związanej z biometrią dotyczy przede wszystkim zagadnień teoretycznych, z wykorzystaniem danych dostępnych w literaturze przedmiotu. Praca składa się z czterech głównych części: Rozdział pierwszy stanowi ogólne wprowadzenie do biometrii i wykorzystywanych przez nią charakterystyk behawioralnych oraz cech fizycznych człowieka. W rozdziale drugim dokonano przeglądu wybranych systemów biometrycznych. Szczegółowo opisano najważniejsze metody i urządzenia służące do pomiarów. W rozdziale trzecim przedstawiono sposoby uwierzytelniania użytkownika. Zwrócono również uwagę na podstawowe rodzaje błędów jakie mogą być popełniane przez system. W rozdziale czwartym skoncentrowano się na zastosowaniu biometrii w dokumentach tożsamości i innych dziedzinach życia. W zakończeniu podsumowano rozważania dotyczące metod identyfikacji użytkownika, co stanowi odpowiedź na sformułowany problem badawczy pracy.
Biometric methods for user identification
Keywords: biometria; metody biometryczne; identyfikacja użytkownika