Postulat równych szans kobiet w polityce - teoria i praktyka - Pasiut, Adelina (My University, 2009)
Przedmiotem tej pracy są kobiety zajmujące się polityką. Zadaniem poniższej pracy jest pokazanie problemu reprezentacji politycznej, pokazanie, że mimo demokracji w Polsce od dziewiętnastu lat, istnieją nadal podziały płciowe. Rozdział pierwszy przedstawia poglądy i ewolucję feminizmu. Rozdział ten pokaże, czy i w jakim stopniu zmienia się mentalność i świadomość społeczeństw. Kolejnym punktem pracy będzie rola kobiet w Sejmie oraz stosunek partii politycznych, mediów oraz organizacji kobiecych do zaistniałych problemów nierówności kobiet. Media są kolejnym tematem mojej pracy i tu przedstawię punkt widzenia mediów w stosunku do kobiet-posłanek na Sejm. Trzeci rozdział a zarazem ostatni poświęcony jest w całości analizie danych statystycznych dotyczących udziału kobiet w polityce. Polska jest tutaj głównym przedmiotem badań, ale dla porównania zostaną przedstawione dane z państw członkowskich Unii Europejskiej.
Demanding equal rights for women in politics- teory and practice
Keywords: polityka; kobiety w polityce; feminizm