Świadczenie chorobowe i rehabilitacyjne ZUS w przepisach polskich i Unii Europejskiej - Leśniak Paruch, Anna (My University, 2008)
Istota instytucji ubezpieczenia społecznego polega przede wszystkim na organizowaniu podmiotów i gromadzeniu przez nich funduszy, aby następnie wypłacać, według z góry określonych zasad świadczenia osobom, które dane zdarzenie rzeczywiście dotknęło. Jest to przejaw zbiorowej przezorności, która może zaradzić takim problemom, z którymi nie poradziłaby sobie nawet bardzo przezorna organizacja. Zbiorowy charakter wykorzystywania funduszy ściśle wiąże się z problemem wspólnego interesu oraz solidarnego współdziałania zagrożonej i pokonującej to zagrożenie grupy osób, bez oglądania się na inne korzyści. Pojawia się konieczność powstania społecznej kontroli oraz szczególnego nadzoru nad prawidłowością wykorzystywania środków przez organizacje. Autorka w niniejszej pracy rozważania dotyczące ubezpieczeń społecznych ograniczyła do sposobu działania instytucji pod kątem wypłat świadczeń z tytułu choroby.
Rehabilitation and sickness benefits from the national insurance company in Polish regulations and European Union
Keywords: reforma ubezpieczeń społecznych; świadczenia chorobowe i rehabilitacyjne; zasiłek chorobowy; świadczenia z tytułu wypadku przy pracy; świadczenia chorobowe i rehabilitacyjne w przepisach UE