Analiza podatku dochodowego od osób fizycznych w Polsce na tle niektórych krajów Unii Europejskiej - Grudnik - Górka, Anna (My University, 2011)
Współczesne systemy podatkowe uformowały się dzięki wieloletniej ewolucji i nadal się zmieniają. Zmiany systemów podatkowych są podyktowane w głównej mierze potrzebą dostosowania się do tempa rozwoju gospodarki, poprzez zmianę stawek i poprawę prawa podatkowego. Celem pracy jest analiza podatku dochodowego od osób fizycznych, przedstawienie dobrych i złych stron tego podatku. W poniższej pracy dokonano oceny aktualnej reformy tego podatku. Praca składa się z trzech rozdziałów i wielu podrozdziałów. W pierwszym rozdziale ukazano historię podatku, terminologię związaną z podatkiem, ustawy i akty prawne dotyczące podatku oraz omówiono sposób sporządzania zeznań podatkowych i rozliczeń podatkowych. Drugi rozdział zawiera charakterystykę podatku dochodowego od osób fizycznych, opis odliczeń i ulg, kosztów oraz obowiązującej skali podatkowej. W rozdziale trzecim przedstawiono podatek dochodowy od osób fizycznych w krajach Unii Europejskiej oraz porównano systemy podatkowe z innymi krajami, m.in. z Polską.
Analysis of income tax from physical persons in Poland in comparison with some countries of European Union
Keywords: podatki; podatek dochodowy od osób fizycznych; Polska; Unia Europejska