Budżet zadaniowy jako narzędzie zarządzania finansami gminy Dobczyce - Stożek Wiesława (My University, 2005)
Od władz gminy oczekuje się, aby zarządzanie nią było nie tylko racjonalne, lecz przede wszystkim efektywne. Pomóc w tym mogą narzędzia służące poprawie skuteczności i wydajności oraz obiektywne zmiany, które pozwalają zmierzyć rezultat działań administracji. Budżet gminy może służyć jako narzędzie zarządzania tylko wówczas, jeśli wiąże wydatki z planami w dłuższej perspektywie i rezultatami, jakie mają w danym roku zostać osiągnięte. Celem pracy jest przybliżenie metody tworzenia przez jednostki samorządu terytorialnego budżetu zadaniowego. Zdefiniowano pojęcie gminy i przedstawiono zakres jej działalności w podziale na zadania własne i zadania zlecone. Przedstawiono budżet i jego rolę w zarządzaniu gminą oraz budżet zadaniowy jako instrument zarządzania finansami gmin. Opisano gminę Dobczyce - jej charakterystykę, strategię i budżet w ujęciu tradycyjnym oraz dokonano analizy budżetu zadaniowego.
Keywords: finanse; samorząd terytorialny; gmina; budżet gminy; budżet zadaniowy gminy; zarządzanie; zadanie budżetowe