Bezrobocie jako problem samorządu terytorialnego na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy w Tarnowie w latach 2004-2008 - Kukułka, Monika (My University, 2010)
Bezrobocie jest nieodłączną cechą dzisiejszych gospodarek rynkowych. Celem pracy jest przybliżenie problemu bezrobocia, jego skutków i sposobów zwalczania na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy w Tarnowie. Praca ma trzy rozdziały. Pierwszy zawiera informacje teoretyczne na temat bezrobocia, jego przyczyny, skutki, sposoby mierzenia i psychologiczne aspekty. W drugim rozdziale przedstawiona jest analiza bezrobocia w latach 2004-2008 na terenie Tarnowa i powiatu tarnowskiego. W trzecim ukazane są możliwe sposoby łagodzenia skutków bezrobocia oraz środki umożliwiające przeciwdziałanie temu zjawisku. Powiatowy Urząd Pracy w Tarnowie prowadzi szereg działań aby zmniejszać skutki bezrobocia w Tarnowie i powiecie tarnowskim oraz aktywnie promować zatrudnienie. Urząd pracy prowadzi szereg szkoleń, które mają za zadanie podnieść kwalifikacje bezrobotnych oraz kursy, które pozwalają na przekwalifikowanie bezrobotnych. Oferuje staże dla ludzi młodych, aby mogli zdobyć doświadczenie zawodowe. Korzysta z pomocy, jaką otrzymujemy w związku z wejściem do Unii Europejskiej. Udostępnia oferty pracy w ramach sieci EURES, gdzie polscy specjaliści mogą znaleźć zatrudnienie za granicą. Organizuje targi i giełdy pracy, gdzie bezrobotni mają bezpośredni kontakt z potencjalnymi pracodawcami i mogą się zapoznać z aktualnymi wymogami dotyczącymi kwalifikacji oraz warunkami, które muszą spełniać chcąc podjąć pracę oraz umożliwienie pracodawcom utworzenia baz danych osób poszukujących pracy dla aktualnych lub przyszłych potrzeb zatrudnienia. Skuteczna walka z bezrobociem powinna opierać się na solidnych fundamentach państwowych, gdzie instytucje rządowe oraz samorządowe współpracują ze sobą i uzupełniają się wzajemnie.
Unemployment as a Problematic Issue in Local Self-Government on the Example of Tarnów County Labor Office in the Years 2004-2008
Keywords: bezrobocie; skutki bezrobocia; struktura bezrobocia; przeciwdziałanie bezrobociu; urzędy pracy