Amortyzacja jako żródło finansowania odtwarzania środków trwałych - Król Bożena (My University, 2003)
Inwestycje realizowane w firmie mają ogromne znaczenie dla dalszego, jak również prawidłowego rozwoju firmy oraz dla zwiększenia swoich udziałów na rynku pośród innych, konkurencyjnych firm. Problematyka ta dotyczy zarówno inwestycji rozwojowych jak i tych, których celem jest reprodukcja zużytych środków trwałych. Jednakże ważnym, a może nawet najważniejszym spośród wszystkich czynnikiem mającym wpływ na przebieg procesu inwestycyjnego jest problem finansowania tych przedsięwzięć, a w szczególności sposoby jego pozyskiwania. Jak wiadomo pozyskane środki finansowe na planowane inwestycje mogą zostać wygenerowane bezpośrednio w firmie, jak również ich źródło pochodzenia może znajdować się na zewnątrz firmy. Jednym z ważniejszych, wewnętrznych źródeł finansowania inwestycji jest amortyzacja, a raczej wielkość dokonywanych odpisów od środków trwałych wykorzystywanych w firmie. Dokonywane odpisy amortyzacyjne zużywanych składników majątku trwałego pozwalają na „uzbieranie” i późniejsze ich wykorzystanie dla celów modernizacji bądź odtworzenia środków trwałych, mogących w ten sposób nadal funkcjonować w firmie, bez konieczności dokonania wymiany tego środka trwałego na nowy. I to właśnie te środki niejednokrotnie stanowią podstawowe źródło finansowania inwestycji odtworzeniowych. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie problematyki finansowania realizowanych w Regionalnym Oddziale Przesyłu w Tarnowie przedsięwzięć inwestycyjnych, ze zwróceniem szczególnej uwagi na dokonywane odpisy amortyzacyjne jako podstawowe źródło finansowania odtwarzania zużytych środków trwałych przedsiębiorstwa.
Keywords: amortyzacja; środki trwałe; rachunkowość; ewidencja środków trwałych; zużycie i odtworzenie środków trwałych; prawo podatkowe; prawo bilansowe; odpisy amortyzacyjne