Zakres harmonizacji polskiego prawa podatkowego z prawem w Unii Europejskiej - Stanek Marta (My University, 2004)
Unia Europejska to zrzeszenie dwudziestu pięciu demokratycznych państw europejskich, powiązanych gospodarczo i politycznie. Fundamentem politycznego, gospodarczego i społecznego zjednoczenia Unii Europejskiej jest stworzenie rynku wewnętrznego charakteryzującego się zniesieniem przeszkód w swobodnym przepływie towarów, osób, usług i kapitału pomiędzy państwami członkowskimi. Wiąże się to, ze zbliżeniem, czyli harmonizacją prawodawstwa państw członkowskich w różnych dziedzinach prawa, między innymi w obszarze prawa podatkowego. Harmonizacja podatków należy do jednego z najtrudniejszych obszarów do realizacji. Konieczność tego procesu wynika ze zróżnicowania przepisów podatkowych w ramach Wspólnoty, a zbagatelizowanie istniejących różnic mogłoby prowadzić do zjawiska szkodliwości konkurencji, jak również dyskryminacji współobywateli innych krajów Unii. Celem pracy jest analiza zakresu harmonizacji polskiego prawa podatkowego z prawem wspólnotowym. Ocenie poddano również zakres harmonizacji poszczególnych rodzajów opodatkowania wraz z wskazaniem przyszłych kierunków ewolucji prawodawstwa podatkowego Unii Europejskiej. Integracja Polski z Unią Europejską powoduje, iż niezwykle cenną staje się, zarówno dla podmiotów gospodarczych, jak i osób fizycznych wiedza dotycząca zasad opodatkowania na wspólnym rynku. Analizie poddano zakres, skalę i tempo harmonizacji przepisów podatkowych w zakresie opodatkowania pośredniego i bezpośredniego. Weryfikacji poddano treść dyrektyw oraz orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, Trybunału Konstytucyjnego, a także polskie ustawodawstwo podatkowe w tym zakresie.
Keywords: prawo podatkowe; zarządzanie finansami; integracja podatkowa; podatek dochodowy; podatki pośrednie; VAT w Unii Europejskiej; podatek akcyzowy