Zarządzanie finansami na przykładzie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Radgoszczy - Grochola, Beata (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie obrazu funkcjonowania finansami Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, jak również sposobu zarządzania uzyskiwanymi zasobami pieniężnymi. Praca ta przedstawia cele, na jakie zostają przeznaczane zdobywane środki pieniężne i jaka liczba rodzin otrzymuje pomoc finansową z tych środków. Pierwszy rozdział przedstawia najważniejsze, podstawowe informacje, dotyczące zarządzania finansami, a więc przede wszystkim, cele i instrumenty zarządzania. Drugi rozdział w całej swej objętości, dotyczy charakterystyki, zakresu działania oraz zarządzania finansami Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Radgoszczy. Trzeci rozdział to już podsumowanie osiągniętych rezultatów i ich analiza. To przede wszystkim przedstawienie zakresu planowania finansowego na kolejne lata, ale także analiza osiągniętych rezultatów w latach 2006-2009. W rozdziale tym została przeprowadzona ocena zarządzania finansami.
Finance Management as exemplified by the Communal Centre in Radgoszcz
Keywords: ośrodek pomocy społecznej; finanse publiczne; pomoc społeczna; środki pieniężne; gmina Radgoszcz