Rekrutacja pracowników w świetle zmian do ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników na przykładzie Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Nowym Sączu - Kuźma, Anna (My University, 2013)
Celem pracy jest analiza jednego z głównych obszarów zarządzania zasobami ludzkimi oraz identyfikacja czynników determinujących proces pozyskiwania pracowników do organizacji. Realizacja postawionego celu odbyła się poprzez teoretyczne opracowanie zagadnień związanych z zarządzaniem ludźmi, ze szczególnym uwzględnieniem procesu rekrutacji oraz analizą aktów prawnych regulujących ten proces obowiązujących w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Nowym Sączu. Przepisy Ustawy z dnia 17 czerwca 2005r. o zmianie ustawy o służbie cywilnej oraz niektórych innych ustaw zwiększyły odpowiedzialność organizacji w zakresie profesjonalizacji procesu rekrutacji pracowników. Zagadnienia poruszone w niniejszej pracy dotyczą aspektów związanych z polityką personalną w organizacji. Głównym celem było zbadanie, poprzez dokonanie analizy przepisów ustawy wprowadzającej zmiany do ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników w zakresie naboru kandydatów na wolne stanowiska pracy oraz posiadanej dokumentacji, wpływu tych zmian na przebieg procesu rekrutacji w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Nowym Sączu. Cel główny został osiągnięty poprzez wyznaczone i kolejno analizowane cele cząstkowe, do których należały: - analiza procesu podejmowania decyzji, - ilość realizowanych zadań w procesie rekrutacji pracowników, - czas trwania procesu, - źródła pozyskania kandydatów, - proces selekcji kandydatów. Zostały również postawione tezy związane z wystąpieniem barier oraz osiągnięciem korzyści dla organizacji wynikających z wprowadzonych zmian.
Recruitment of workers according to the changes to the social farmers insurance act, based on the example of the Farmers Social Insurance Fund in Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; polityka zatrudnienia; rekrutacja pracowników; instytucje ubezpieczeniowe; ustawa o służbie cywilnej