Analiza metody KMV pomiaru ryzyka kredytowego na przykładzie Spółki Mostostal Zabrze - Bednarek, Krzysztof (My University, 2009)
Celem pracy jest analiza ryzyka kredytowego szacowanego za pomocą modelu KMV. W szczególności interesujące będzie sprawdzenie jakości predykcji ryzyka kredytowego, nowej metody w warunkach polskiej gospodarki. W tym celu zostaną przeprowadzone obliczenia na podstawie danych spółki giełdowej notowanej na Warszawskiej Giełdzie. Spółką tą jest Mostostal Zabrze, która w historii swej działalności miała okresy bliskie upadłości, co powinno mieć przełożenie na większą wyrazistość prognozy ryzyka kredytowego uzyskanego metodą KMV. Ważnym aspektem pracy będzie również prognoza ryzyka kredytowego, jaka będzie otrzymana dla spółki Mostostal Zabrze na najbliższy okres trzech miesięcy. Całość pracy składa się z trzech rozdziałów, z których pierwsze dwa, to rozdziały teoretyczne. Trzeci rozdział stanowi cześć empiryczną pracy ukazujący zastosowanie w praktyce modelu KMV. W rozdziale pierwszym przedstawione zostały podstawowe pojęcia związane z ryzykiem, a w szczególności z ryzykiem finansowym oraz ryzykiem kredytowym, będącym jednym z rodzajów ryzyka finansowego. Zaprezentowano różne definicje ryzyka kredytowego, jak i podstawowe wzory stosowane do pomiaru ryzyka. Następnie omówiono konstrukcje Nowej Umowy Kapitałowej, korzyści jakie wynikają z jej zastosowania przez banki. Rozdział pierwszy zakończy się charakterystyką algorytmu obliczania ryzyka kredytowego IRB, który jest jednym z elementów Nowej Umowy Kapitałowej. Przedstawiono wzory stosowane w algorytmie IRB oraz możliwość wykorzystania różnych metod szacowania ryzyka kredytowego, które wspierają procesy obliczeniowe metody IRB. W rozdziale drugim dokonano podziału modeli pomiaru ryzyka kredytowego. Następnie omówiono podstawy teoretyczne modelu Blacka-Scholesa oraz wykorzystanie tych założeń w modelu Mertona, jak i w metodzie KMV. W kolejnym etapie pracy przedstawiono szczegółowo model KMV jego zalety i wady, jak również wzory wynikające z założeń teoretycznych. W oparciu o omawianą metodę wskazano także algorytm szacowania ryzyka kredytowego. W rozdziale trzecim podjęto próbę wykorzystania w praktyce metody KMV zaprezentowanej w części teoretycznej, celem sprawdzenia tezy mówiącej o wysokiej jakości ryzyka szacowanego tą metodą. W celu dokonania analizy zostały przeprowadzone obliczenia w programie Microsoft Excel na podstawie danych pochodzących z spółki Mostostal Zabrze. Wyniki obliczeń w formie tabel i rysunków stały się podstawą do analizy zachowania się ryzyka kredytowego, wyznaczanego modelem KMV.
The analysis of the KMV method estimating credit risk on the basis of Mostostal Zabrze
Keywords: ryzyko kredytowe; zarządzanie kredytem