Syndrom NIMBY jako zagadnienie etyczne w konfrontacji biznesu ze społecznością lokalną - Chrobak Wojciech (My University, 2008)
Postęp cywilizacyjny, globalizacja, demokratyzacja życia społecznego ale także kurczenie się przestrzeni dogodnej do zagospodarowania – sprawia, że coraz trudniej znaleźć tereny pod określonego typu inwestycje bez wywoływania konfliktów społecznych. Coraz więcej protestów społecznych związanych z ochroną swego miejsca zamieszkania przed niepożądaną inwestycją nabiera rozgłosu medialnego. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie syndromu NIMBY jako zjawiska polegającego na ogniskowaniu się protestu wokół inwestycji przydatnej z ekonomicznego oraz społecznego punktu widzenia, ale niechcianej na określonym terenie. Syndrom NIMBY mający implikacje ekonomiczne, socjologiczne a często i polityczne zawsze należy rozważać również w kontekście etycznym, ponieważ zjawisko to niesie wiele dylematów moralnych. Problem etyczny tego zagadnienia koncentruje się głównie wokół pojęcia dobra wspólnego, rozważania etyczne mogąbudzićm.in. następujące dylematy natury moralnej: - do jakiego stopnia korzyść ogółu czy też szerszej grupy usprawiedliwia transferowanie niekorzyści na mniejsze grupy lub jednostki - czy względy ekonomiczne są wystarczającym powodem aby lokalna społeczność musiała akceptować na swoim terenie inwestycję niechcianą, budzącą zagrożenia, - w jakim stopniu syndrom NIMBY może mieć czysto egoistyczne przesłanki ze strony społeczności lokalnej - oraz czy można w powyższym konflikcie doszukać się znamion niesprawiedliwości społecznej. W obliczu zjawiska, które niewątpliwie będzie coraz bardziej przybierać na sile, podejmowanie tematyki syndromu NIMBY wydaje mi się istotne.
NIMBA Syndrome as ethical issue in confrontation with global business with local society
Keywords: etyka; etyka biznesu; społeczność lokalna; Syndrom NIMBY; życie gospodarcze a etyka; konflikt biznesu ze społecznościa lokalną; Syndrom NIMBY w Polsce