Ocena polskiego systemu opodatkowania pod kątem wyboru formy opodatkowania w grupie mikroprzedsiębiorstw - Sułkowska, Agnieszka (My University, 2010)
Pierwszy rozdział przedstawia ogólną charakterystykę małych i średnich przedsiębiorstw, charakterystykę podatków w świetle obowiązujących przepisów prawnych oraz podstawowe formy organizacyjno-prawne obowiązujące w działalności gospodarczej. Drugi rozdział poświęcony jest charakterystyce poszczególnych form opodatkowania, zaczynając od zasad ogólnych a kończąc na karcie podatkowej. Trzeci rozdział to praktyczny sposób wybierania poszczególnych form opodatkowania na przestrzeni trzech lat na przykładzie Biura Rachunkowego. Czwarty rozdział przedstawia ogólną ocenę polskiego systemu opodatkowania, jego wady, zalety, skutki błędów popełnianych przy wyborze określonej formy opodatkowania oraz ocenę systemu opodatkowania na podstawie przeprowadzonej ankiety wśród podatników w różnym wieku. Zamieszczone w pracy rysunki, wykresy i tabele pozwalają lepiej zrozumieć, która forma opodatkowania jest korzystna i która jest najczęściej wybierana wśród podatników. Praca napisana jest na podstawie bieżących przepisów prawnych oraz aktualnej literatury podatkowej. Analizując poszczególne formy opodatkowania działalności gospodarczej, ich wady i zalety oraz porównując sytuację na rynku na przestrzeni trzech lat możemy zaobserwować, która z tych form i w jakim przypadku jest najkorzystniejsza. Z analizy na przykładzie Biura Rachunkowego wynika, że najczęstszą formą opodatkowania są zasady ogólne – podatek liczony według skali podatkowej. Należy zauważyć, że zmiana progów podatkowych doprowadziła do zmniejszenia liczby przedsiębiorców korzystających z opodatkowania liniowego. Ustawodawca wprowadzając nowe progi podatkowe nie przewidział żadnych zmian i nowości dla podatku liniowego, dlatego też coraz mniej przedsiębiorców decyduje się na podatek liniowy. Najmniejsze firmy coraz częściej rezygnują z opodatkowania liniowego na rzecz opodatkowania na zasadach ogólnych. W ocenie podatników polski system podatkowy oceniany jest jako zbyt skomplikowany i niesprawiedliwy. Większość uważa, że najbogatsi powinni oddawać podatek liczony według najwyższej stawki podatkowej a tak w rzeczywistości nie jest. Jeśli chodzi o zmianę stawki podatkowej na jednolitą Polacy wolą system PIT w wersji progresywnej.
Assessment of the polish tax system for the selection of forms of taxation in group micro
Keywords: przedsiębiorstwo; przedsiębiorczość; podatki; formy opodatkowania; prawo gospodarcze; system opodatkowania; mikroprzedsiębiorstwa; podatek dochodowy