Jednolity rynek finansowy Unii Europejskiej i jego rozwój. Wnioski dla Polski - Kurnat Robert (My University, 2002)
Utworzenie jednolitego rynku finansowego w Unii Europejskiej opartego na Unii Gospodarczej i Walutowej (Economic and Monetary Union - EMU) oraz przyjęcie wspólnego pieniądza – euro - ukoronowało przebieg dotychczasowych procesów integracyjnych w Europie. Od stycznia 1999 roku rynki finansowe w ramach EMU działają w oparciu o euro, które jest najbardziej widocznym znakiem unii gospodarczej i walutowej. Wprowadzenie wspólnej waluty euro przyczyniło się do zwiększenia integracji rynków poprzez obniżenie kosztów transakcji w związku z wyeliminowaniem kosztów wymiany walut i związanego z tym ryzyka kursowego, jak również kosztów porównywania cen. Celem niniejszej pracy jest analiza jednolitego rynku finansowy Unii Europejskiej i jego rozwoju oraz postawa Polski na zmiany zachodzące we Wspólnocie. Przedstawiono początki integracji walutowej w krajach Wspólnoty Europejskiej, rolę jaką pełni Europejski System Walutowy oraz optymalny obszar walutowy w Europie. Omówiono genezę i proces wprowadzania euro jako nowej waluty jednolitego rynku finansowego Unii Europejskiej. Scharakteryzowano przyszłość euro jako waluty międzynarodowej oraz opisano działania Polski związane z wprowadzeniem euro do obiegu oraz wpływ euro na polską gospodarkę. Przedstawiono polski system bankowy i jego dostosowanie się do standardów europejskich. Zwrócono uwagę na kryteria fiskalne z Maastricht, które Polska musi wypełnić jeśli myśli o wejściu do Unii Gospodarczej i Walutowej. Przedstawiono ewolucję polskiego systemu bankowego na podstawie wymogów, jakie obowiązują w jednolitym rynku Unii Europejskiej oraz nakreślono perspektywy rozwoju polskiego rynku finansowego w świetle przystąpienia Polski do Unii Europejskiej.
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; Unia Gospodarcza i Walutowa; jednolity rynek finansowy; Europejski System Walutowy; euro; integracja walutowa; polski sektor bankowy; polityka finansowa; transformacja