Testament w polskim prawie spadkowym - Pakosz, Celina (My University, 2013)
Testament to jedyny dokument w którym spadkodawca rozporządza majątkiem na wypadek śmierci. Jest bez wątpienia najlepszym sposobem w jaki spadkodawca może zapisać majątek. Mało tego, spisując go spadkodawca może uniknąć w przyszłości sporów pomiędzy spadkobiercami. Dlaczego warto zatem spisać testament? Odpowiedź na to pytanie jest oczywista. Dla sporządzającego ten dokument testatora jest on pewnym ułatwieniem, ponieważ spadkodawca może jeszcze za życia wskazać osobę lub osoby, które chce obdarować konkretnym składnikiem ze spadku. Może to uczynić wybierając jedno z rozrządzeń testamentowych tj. zapis. Testament warto spisać zwłaszcza wtedy, kiedy spadkodawca chce ustanowić spadkobiercą kogoś innego niż wynika to z dziedziczenia ustawowego. Ponadto w swej ostatniej woli spadkodawca może rozdysponować całym swoim majątkiem lub jego częścią.

A will is the only document in which the testator disposes of their property in case of death. It is undoubtedly the best way in which the testator may bequeathe their estate. Moreover, making a will the testator may avoid future disputes between heirs. Why therefore is it worthwhile to make a will? The answer is obvious. Drawing up this document makes things easier for the testator, who may indicate, still during their lifetime, a person or persons to whom they want to bequeath or devise a specific share of the inheritance. They may do so by deciding on one of testamentary dispositions, namely a legacy. It is especially advisable to make a will when the testator wants to appoint an heir other than those laid down by the law of intestacy. In addition, the testator may distribute their whole estate or its part in the will.
Wills in Polish probate law
Keywords: testament; testator; spadkobierca; rozrządzenie testamentowe; wykonawca testamentu; substytucja; sukcesor; zapisobierca; will; testator; heir; testamentary disposition; executor; substitution; successor; legatee