Problematyka zarządzania projektem w aspekcie ryzyka na przykładzie spółki ERGOPOL-B - Dudek Klaudia (My University, 2006)
Każdy projekt żyje swoim własnym życiem. Jednych ludzi projekty elektryzują, innych, bardziej bojaźliwych, paraliżują. Rodzaj emocji wywołanych przez projekt zależy od naszych skłonności do ponoszenia ryzyka. Przygodę od szaleństwa dzieli cienka granica, która polega na zrozumieniu skali potencjalnych strat, mogących powstać w rezultacie realizacji projektu oraz na określeniu, jakie ryzyko jest możliwe do przyjęcia dla właściciela projektu i dla innych współpracujących stron. Zawsze znajdzie się wiele czynników, które działają na niekorzyść projektu, są też ludzie, którzy z zadowoleniem przyjęliby jego klęskę. Umiejętność postępowania z ryzykiem to także konieczność zamieniania słów w czyny. Czasami biznes opiera się na zasadzie, że zwycięzca bierze wszystko. Zarządzanie niepewnością w każdej instytucji finansowej obejmuje szeroką gamę różnych rodzajów ryzyka – związanego z rynkiem, działalnością kredytową, płynnością, nieprzewidzianymi zdarzeniami i kwestiami operacyjnymi. Do niedawna zajmowanie się ryzykiem operacyjnym było pozbawione emocji związanych z odwieczną walką„kłusownika z leśniczym”, czyli menedżera do spraw ryzyka z inżynierem finansowym. Zarządzanie ryzykiem operacyjnym uważane było za czynność ważną, ale jednak drugo planową Dwa nowe trendy zmieniły tę sytuację. Kierownictwo wyższego szczebla coraz bardziej świadome jest faktu, że ryzyko operacyjne zasługuje, żeby było traktowane poważnie. Coraz częściej podejmowane są także próby włączenia wszystkich form ryzyka w korporacyjne systemy zarządzania ryzykiem kolejnej generacji. Celem pracy jest przedstawienie i ocena zagadnień związanych z elementem niepewności-ryzyka, jaki występuje podczas zarządzania projektem. Wiele z tych zagadnień doczekało się opracowanych teoretycznie i praktycznie narzędzi, którymi osoby odpowiedzialne posiłkują się przy zarządzaniu projektami. W związku z wyżej sformułowanym celem przyjmuje się następujące hipotezy badawcze: 1. Wyznaczenie ról biznesowych, platformy technologiczne oraz problem zapewnienia jakości to podstawowe determinanty zarządzania projektem; 2. Metoda zarządzania przez cele jest skutecznym narzędziem zarządzania projektem .
Projct management issue in an aspect of risk based on ERGOPOL-B company
Keywords: ryzyko; zarządzanie projektami; role biznesowe w projekcie; problem zapewnienia jakości; platformy technologiczne; firma „Ergopol-B”; projekty; zarządzanie przez cele