Wykorzystanie analizy finansowej w procesie oceny sytuacji przedsiębiorstwa na przykładzie Zakładu Mięsnego "Dobrowolscy" - Kokoszka, Żaneta (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja teoretycznych i praktycznych aspektów analizy finansowej na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa. Niniejsza praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym wyjaśniono pojęcie oraz omówiono zasady analizy finansowej. Na początku przedstawiono istotę, przedmiot oraz zakres tego typu analizy w przedsiębiorstwie. Następnie dokonano podziału analiz oraz zaprezentowano źródła informacji do oceny finansowej: bilans, rachunek zysków i strat, rachunek przepływów pieniężnych, zestawienia zmian w kapitale własnym oraz dodatkowe informacje i objaśnienia. Rozdział drugi zawiera omówienie analizy wskaźnikowej. W początkowej części rozdziału dokonano analizy wstępnej sprawozdań finansowych: bilansu, rachunku zysków i strat oraz rachunku przepływów pieniężnych. Kolejno dokonano wyjaśnienia istoty i zasad analizy wskaźnikowej, a także sklasyfikowano i scharakteryzowano poszczególne wskaźniki ekonomiczne takie jak: wskaźniki płynności finansowej, zadłużenia i obsługi długu, efektywności aktywów, rentowności, jak również wskaźniki wartości rynkowej. W rozdziale trzecim dokonano analizy sytuacji finansowej przedsiębiorstwa Zakład Mięsny „Dobrowolscy” sp. z o.o. Początkowo dokonano ogólnej charakterystyki przedsiębiorstwa uwzględniając historię firmy, stan zatrudnienia oraz profil produkcji. Następnie przeprowadzono analizę wstępną sprawozdania finansowego w przedsiębiorstwie: bilansu przedsiębiorstwa, rachunku zysków i strat, przepływów pieniężnych. Kolejno dokonano analizy wskaźnikowej tegoż przedsiębiorstwa: płynności finansowej, sprawności działania, rentowności oraz zadłużenia. Końcową cześć rozdziału stanowi ogólna ocena sytuacji i kondycji finansowej przedsiębiorstwa. Pracę kończą ogólne wnioski i uwagi dotyczące poruszanej tematyki.
Using financial analysis in the process of assessing company situation as exemplified by Zakład Mięsny "Dobrowolscy"
Keywords: analiza finansowa; bilans; rachunek zysków i strat; rachunek przepływów pieniężnych; analiza wskaźników finansowych; analiza finansowa w przedsiębiorstwie; kondycja finansowa przedsiębiorstwa