Rola podatku od nieruchomości i opłat w kształtowaniu dochodów budżetowych gminy (Pilzno) - Chmielowska - Siemek, Anna (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest ocena skali i struktury opodatkowania nieruchomości w gminie Pilzno i określenie udziału tego opodatkowania w strukturze dochodów budżetowych. Gmina jako jednostka samorządu terytorialnego w systemie RP jest ważnym ośrodkiem, tworzy też organy pomocnicze tj. dzielnice, osiedla i wiejskie sołectwa. Jednym z ważnych dochodów jakie wpływają do jednostki samorządu terytorialnego są podatki. Podatki są przymusową formą materialną, to są pieniądze, które wpływają do państwa, jak też do instytucji publiczno-prawnych. Podatek od nieruchomości jak też opłaty w kształtowaniu dochodów budżetowych gminy Pilzno odgrywa znaczącą rolę. Stanowią one trzecią pod względem wielkości grupę wpływów, która odnotowała znaczący procent dochodów. Zaliczają się do nich w szczególności podatki tj., leśny, rolny, od nieruchomości, od spadków i darowizn, biorąc też pod uwagę opłaty typu skarbową, targową, eksploatacyjną itp. Każde z oddzielna wyróżniają się urozmaiconymi wpływami, które to zostały w widoczny sposób wyodrębnione w budżecie zaczynając od wpływów sięgających pięć lat wstecz tj. od 2004 roku.
The role of real estate tax and fees in shaping budget revenue of Pilzno region
Keywords: gmina; podatek od nieruchomości; budżet gminy; dochody gminy; dochody budżetowe