Przesłanki i zakres wspierania rozwoju turystyki w gminie na przykładzie Gminy Zakliczyn - Gondek, Agnieszka (My University, 2010)
Celem pracy jest wskazanie przesłanek, zakresu i instrumentów wspierania rozwoju turystyki w gminie na przykładzie Gminy Zakliczyn. Cel ten ma prowadzić do wyjaśnienia dlaczego gmina wspiera rozwój turystyki i jakie uwarunkowania wpływają na ten rozwój. W pracy ujęte zostaną działania jednostek organizacyjnych gminy w dążeniu do jej rozwoju. Do zbierania danych niezbędnych do realizacji wskazanego wyżej celu badawczego wykorzystano dokumentację urzędu gminy, organizacyjną, prawną i ekonomiczną oraz innych urzędów, posiadających dane, mające związek z badaną gminą. Powyższy cel będzie możliwy do zrealizowania po wcześniejszym przebadaniu uwarunkowań społecznych, gospodarczych i przestrzennych, występujących na terenie Gminy Zakliczyn. Ocenie zostaną poddane działania promocyjne prowadzone przez gminę, działalność agroturystyczna. Przedstawiono znaczenie turystyki dla gospodarki gminy, ocenę tej gospodarki a także ukazano kierunki zmian w gospodarce gminy jakie będą musiały podjąć władze w celu poprawy wizerunku gminy.
Reasons and range of support of the development of tourism in a commune as exemplified by Zakliczyn commune
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; turystyka; rozwój turystyki