Wpływ wyboru formy opodatkowania podatkiem dochodowym na obciążenia fiskalne na przykładzie wybranych firm regionu nowosądeckiego - Sanetrnik, Marzena (My University, 2010)
Wybór formy opodatkowania podatkiem dochodowym działalności gospodarczej jest dla przedsiębiorcy kwestią bardzo istotną, z którą boryka się wielokrotnie w czasie prowadzenia działalności. Wynika to z faktu, iż istnieje możliwość jej wyboru spośród kilku oferowanych przez ustawodawcę. Dzięki temu, że formy opodatkowania są zróżnicowane podatnik może dopasować ją w jak największym stopniu do swojej działalności w celu ograniczania obciążeń fiskalnych. Należy jednak podkreślić, że wymaga to specjalistycznej wiedzy z zakresu prawa podatkowego, co wynika z licznych zmian przepisów i ustaw oraz różnych interpretacji, za którymi osoba nie zajmująca się tymi zagadnieniami zawodowo nie nadąża. Praca ta jest poświęcona analizie wpływu wyboru formy opodatkowania podatkiem dochodowym na obciążenia fiskalne firm. Głównym powodem podjęcia tego tematu jest próba pokazania siły wpływu formy opodatkowania na obciążenia fiskalne, a także próba odpowiedzi na pytanie czy możliwość ujmowania kosztów jest decydującym czynnikiem wpływającym na to, że zasady ogólne są najczęściej wybieraną formą rozliczeń.
The influence of choice of form of taxation on fiscal loads on example of chosen firms of region nowosądecki
Keywords: działalność gospodarcza; podatki; prawo podatkowe; region nowosądecki