Doskonalenie systemu komunikowania się w Fabryce Kostki Brukowej i Galanterii STAL-BRUK Sp. z o.o. - Sanecka, Joanna (My University, 2013)
Głównym celem pracy jest zdiagnozowanie systemu komunikacji wewnątrz przedsiębiorstwa oraz przedstawiono propozycję, które dają możliwość na samodoskonalenie i utrzymanie płynności komunikacyjnej w Fabryce Kostki Brukowej i Galanterii STAL- BRUK Sp. z o.o. Aby dokonać analizy komunikacji w przedsiębiorstwie posłużono się ankietą, która została przeprowadzona w Fabryce Kostki Brukowej i Galanterii STAL-BRUK Sp. z o.o. Badania zostały wykonane w maju 2013 roku na 22 pracownikach. Niniejsza praca ukazuje jak wygląda proces komunikacji i jakie występują bariery w organizacji na podstawie Fabryki Kostki Brukowej i Galanterii STAL-BRUK Sp. z o.o. Wchodząc w kontakty z innymi ludźmi, niezależnie, czy jest to bliska rodzina, znajomi, czy ludzie ze świata zawodowego, w każdym przypadku musimy umieć nawiązywać odpowiednie relacje, by utrzymać komunikację, by przekazać istotną wiadomość. Jeśli chcemy poprawić naszą komunikację interpersonalną, musimy mówić, ale i słuchać, starajmy się zlikwidować bariery komunikacyjne, spełniajmy wszelkie możliwe warunki, które umożliwiają komunikację. Jeśli będziemy ćwiczyć, wówczas bez większego problemu uda nam się osiągnąć to, na czym najbardziej nam zależy. Znając język nie zawsze jesteśmy gotowi do tego, by wchodzić z innymi ludźmi w relacje. Często trzeba się tego po prostu nauczyć. To dzięki umiejętności przekazywania sobie informacji ewoluowała społeczność ludzka i ten właśnie czynnik komunikacji powinniśmy wykorzystywać najskuteczniej dla wspólnych korzyści.
Improvement of communication system in Factory Paving Stones and Decorative Concrete STAL-BRUK
Keywords: komunikowanie się; komunikacja interpersonalna; komunikacja w firmie; człowiek w pracy; człowiek w organizacji