Analiza skali wypadkowości w rolnictwie na podstawie powiatu mieleckiego w latach 2008-2010 - Majka, Natalia (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest analiza skali wypadkowości w rolnictwie na przykładzie powiatu mieleckiego w latach 2008 – 2010. Wybór obszaru badań był podyktowany tym, że pomimo, iż zatrudnienie w rolnictwie w powiecie mieleckim wynosi 30%, to na tle powiatów ościennych skala wypadkowości w rolnictwie jest dość wysoka. Zakres czasowy badań obejmuje lata 2008 – 2010. Dane dotyczące tematu badań są niepełne, gdyż część rolników z gminy Radomyśl Wielki do 2010 podlegała pod KRUS Dębica oraz część gminy Padew Narodowa pod KRUS Tarnobrzeg. W pracy wykorzystano informacje pochodzące z literatury z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie. Należy w tym miejscu zaznaczyć, iż literatura na temat bhp w rolnictwie jest bardzo uboga, dlatego też do opracowania tematu pracy wykorzystano liczne artykuły zawarte w czasopismach oraz na stronach internetowych KRUS i PIP. Charakterystykę powiatu mieleckiego opracowano na podstawie danych uzyskanych z Urzędu Miejskiego w Mielcu, Starostwa Powiatowego oraz Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Mielcu.
The analysis of the accident rate in agriculture as exemplified by the Mielec municipality in the year 2008-2010
Keywords: rolnictwo; bezpieczeństwo w pracy; wypadki w rolnictwie; powiat mielecki