Wpływ Europejskiego Funduszu Społecznego na sytuację kobiet na rynku pracy na podstawie projektów realizowanych przez SUP w Nowym Sączu w latach 2004-2008 - Kurzeja, Małgorzata (My University, 2010)
W pracy przedstawiono pozytywny wpływ przedsięwzięć realizowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego na sytuację kobiet na rynku pracy na przykładzie projektów realizowanych przez Sądecki Urząd Pracy w Nowym Sączu w latach 2004-2008. Głównym celem pracy jest dokonanie przeglądu programów realizowanych w ostatnich kilku latach w segmencie bezrobotnych kobiet, na lokalnym rynku pracy Sądeckiego Urzędu Pracy w Nowym Sączu, a finansowanych z Europejskiego Funduszu Społecznego. Ponadto praca ma na celu przedstawienie wyników uzyskanych w toku przeprowadzonych analiz i badań oraz wniosków z nich wynikających dla praktyki działania Urzędu Pracy w związku z realizowanymi projektami finansowanymi z Europejskiego Funduszu Społecznego. W pracy wykorzystano opracowania Sądeckiego Urzędu Pracy w Nowym Sączu, w których jako metody badawcze zastosowano badania ankietowe określonych grup uczestników lokalnego rynku pracy oraz analizy danych statystycznych pozyskiwanych systematycznie w praktyce działania tego urzędu. Na ich podstawie zestawiono wskaźniki efektywności i skuteczności zrealizowanych i omówionych w pracy programów oraz na podstawie tych ze stawień próbowano dokonać oceny wpływu podejmowanych działań na sytuację na rynku pracy Nowego Sącza w określonym jego segmencie – grupie bezrobotnych kobiet, w szczególności tych, które były beneficjentami realizowanych programów.
Impact of the European Social Fund activities on the situation of women in the labor market- a case study based on projects implemented by SUP in Nowy Sącz in 2004-2008
Keywords: równouprawnienie kobiet i mężczyzn; rynek pracy; bezrobocie kobiet; Europejski Fundusz Społeczny (EFS); fundusze strukturalne