System motywacyjny firmy VTM-Holding sp. z o.o. Badania empiryczne pracowników - Pisarczyk, Paweł (My University, 2010)
Głównym celem niniejszej pracy jest analiza systemu motywacyjnego pracowników. Dodatkowo podejmuje się próbę diagnozy oczekiwań i oceny realizacji potrzeb pracowników firmy VTM-Holding sp. z o.o. Ich identyfikacja może przysłużyć się zwiększeniu ich efektywności i zadowoleniu z wykonywanej pracy. Uzyskane wyniki mogą przyczynić się do rozwoju istniejącego lub stworzenia nowego systemu motywacyjnego, który pozwoliłby przynieść większe korzyści nie tylko zakładowi, ale również samym pracownikom. Aby zanalizować powyższy cel przeprowadzono badania w grupie 42 pracowników firmy VTM-Holding sp. z o.o. Badania te miały charakter dobrowolny oraz anonimowy. Praca składa się z 4 rozdziałów. Przeprowadzenie analizy systemu motywacyjnego wymagało zgłębienia najistotniejszych teorii motywacji w aspekcie zarządzania. Zostały one opisane w pierwszym rozdziale. Zawiera on również informacje na temat płacowych oraz pozapłacowych form motywowania, które przekładają się na zadowolenie z pracy. W drugim rozdziale przedstawiona została charakterystyka firmy. Ujęto w nim jej historię, model zarządzania oraz strukturę organizacyjną. Trzeci rozdział został poświęcony badaniom własnym wraz z opisem grupy badawczej oraz kwestionariusza ankiety. Czwarty rozdział zawiera prezentację wyników badań własnych oraz ich analizę. Obecny system motywacyjny pracowników firmy VTM-Holding jest niedoskonały. Należałoby opracować nowy system motywacyjny firmy. Należało by w nim ująć premie wydajnościowe, gdyż większość pracowników uważa, że wtedy ich wynagrodzenie byłoby wyższe. Rozwiązałoby to problem niezadowalającej wysokości wynagrodzenia. Należałoby również wprowadzić przejrzyste reguły dotyczące wynagrodzenia. Pracownicy muszą rozumieć system, żeby móc z niego korzystać. W takim przypadku każdy z pracowników wiedziałby co ma robić, aby zarabiać więcej. Dodatkowo należałoby zwiększyć motywację, korzystając ze środków pozafinansowych takich jak np. motywacja przez przełożonego.
Motivation system of the VTM-Holding sp. z o.o. Empirical research of employees
Keywords: motywowanie pracowników; zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe; zarządzanie przedsiębiorstwem; system motywacyjny przedsiębiorstwa; motywacja do pracy