Wycena spółki Agroferm metodami dochodowymi w oparciu o zdyskontowane wartości EVA i wolne przepływy gotówkowe - Szczur, Michał (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie procedury oszacowania wartości firmy zarówno od strony teoretycznej jak również praktycznej. Dokonano wyceny Zakładu Wylęgu Drobiu AGROFERM dwiema metodami. Postawiono następującą hipotezę: wyniki wyceny uzyskane metodą zdyskontowanych przepływów pieniężnych są porównywalne do tych, uzyskanych metodą zdyskontowanych strumieni ekonomicznej wartości dodanej. Są to metody oparte na zdolności przedsiębiorstwa do kreowania przyszłych dochodów (zysków, przepływów pieniężnych, dyskontowanych według stopy procentowej uwzględniającej ryzyko. Przy pisaniu pracy wykorzystano literaturę z zakresu wyceny przedsiębiorstwa, analizy finansowej, zarządzania finansami oraz akty prawne, regulujące badaną problematykę. Analiza praktyczna została dokonana w oparciu o materiały pochodzące z Zakładu Wylęgu Drobiu AGROFERM.
DCF and EVA-based Valuation Models - Agroferm case study
Keywords: wycena firmy; metoda zdyskontowanych przepływów pieniężnych; metoda zdyskontowanych strumieni ekonomicznej wartości dodanej; analiza finansowa