Wycena wartości przedsiębiorstwa na przykładzie Carlsberg Polska S.A. - Kurnyta, Jacek (My University, 2005)
Gospodarka rynkowej powoduje, że zarówno osoby fizyczne, jak też podmioty gospodarcze stale uczestniczą w procesach obejmujących całe przedsiębiorstwa, ewentualnie ich części. Na procesy te składają się transakcje kupna - sprzedaży przedsiębiorstw, różnego rodzaju przekształcenia: łączenie, dzielenie, tworzenie, likwidowanie, ustalanie zdolności kredytowej, czy też popularne ostatnio restrukturyzacje i prywatyzacje. W każdym przypadku niezbędną rzeczą jest wycena wartości przedsiębiorstwa, z zachowaniem zasady rzetelności, pozwalająca na określenie, jaką rzeczywistą wartość rynkową ono przedstawia. Szacowanie najbardziej zbliżonej do rzeczywistości wartości przedsiębiorstwa, ewentualnie jego wydzielonych części (aktywów) jest zagadnieniem trudnym i złożonym, dlatego w procesie wyceny można skorzystać z szeregu metod tej wyceny. Pozwalają one na ograniczenie ryzyka popełnienia błędów. Wszystkie metody podzielone zostały na kilka podstawowych grup: tzw. metody proste zwane majątkowymi oraz tzw. metody złożone, do których należą metody dochodowe, rynkowe (porównawcze) oraz mieszane. Głównym celem przygotowania pracy jest prezentacja realiów rynkowych działalności przedsiębiorstw w Polsce. Podjęta tematyka pracy wynika bezpośrednio z zainteresowania autora, w jaki sposób specjaliści podchodzą do problemu wyceny wartości podmiotów gospodarczych w różnych sytuacjach i przy wykorzystaniu różnych instrumentów. Zainteresowanie prawnymi i finansowymi aspektami działalności przedsiębiorstw, ich analiza i interpretacja może w przyszłości zostać wykorzystana w praktyce do założenia i prowadzenia własnego przedsiębiorstwa lub skutecznego zarządzania przedsiębiorstwem działającym na zasadach gospodarki wolnorynkowej.
Keywords: przedsiębiorstwo; organizacja i zarządzanie; wartość przedsiębiorstwa; wycena; metody wyceny; Carlsberg Polska S.A.; metody rynkowe