Ocena efektywności pozyskiwania środków unijnych przez Wydział Rozwoju Miasta Nowego Sącza w latach 2007-2011 - Stawiarz, Przemysław (My University, 2012)
W niniejszej pracy ukazana została charakterystyka instrumentów finansowych Unii Europejskiej oraz efektywność pozyskiwania środków unijnych przez Urząd Miasta Nowego Sącza. W pierwszym rozdziale zdefiniowane zostało pojęcie samorządu terytorialnego. Omówione zostały jego zadania oraz dokonano charakterystyki gminy, będącej podstawową jednostką samorządu terytorialnego. W drugim rozdziale zawarta została charakterystyka Instrumentów finansowych oraz Programów Operacyjnych Unii Europejskiej, obowiązujących w okresie planowania na lata 2007-2013. Opisane zostały najważniejsze instrumenty: Europejski Fundusz Społeczny, Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego i Fundusz Spójności oraz następujące Programy Operacyjne: Program Infrastruktura i Środowisko, Program Kapitał Ludzki, Program Innowacyjna Gospodarka, Program Rozwój Polski Wschodniej, Program Pomoc Techniczna, Program Europejskiej Współpracy Terytorialnej oraz Regionalny Program Województwa Małopolskiego. Trzeci rozdział został poświęcony charakterystyce Miasta Nowy Sącz. Przedstawiono krótko jego historię oraz opisano strukturę organizacyjną Urzędu Miasta Nowego Sącza. Czwarty rozdział to szczegółowy opis projektów „miękkich” i twardych” realizowanych przez Urząd Miasta Nowego Sącza w latach 2007-2011. Oceniono w nim również efektywność i skuteczność pozyskiwania środków unijnych na przestrzeni lat.
Evaluation of the Effectiveness of Obtaining European Union Funds by Nowy Sacz Development Department in 2007-2011
Keywords: instrumenty finansowe; Unia Europejska; pozyskiwanie środków unijnych; Nowy Sącz