Wybrane aspekty etycznego zarządzania zasobami ludzkimi w Polsce - Szpakowska, Natalia (My University, 2009)
Głównym celem pracy jest ukazanie wybranych aspektów zarządzania zasobami ludzkimi w kontekście etyki biznesu. W zakres pracy wchodzą takie aspekty etycznego zarządzania personelem jak rekrutacja, sankcje i oceny pracownicze oraz zwalnianie pracowników. Rozdział trzeci został poświęcony nasilającemu się zjawisku mobbingu, które łamie wszelkie etyczne i prawne zasady współżycia w środowisku pracy. Przy każdym aspekcie, opisane zostały jego prawne normy w Polsce, teoretyczna charakterystyka działań i zjawisk, najczęstsze nadużycia i sposoby walczenia z nimi. Kolejnym celem pracy jest wykazanie, jak etyczne zasady zarządzania zasobami ludzkimi stosowane są w Polsce, jako kraju, w którym pomimo 20 lat kapitalizmu, nadal pokutują przekonania z poprzedniego ustroju. Brak szacunku dla jednostki, dyskryminacja, nie przestrzeganie norm prawnych i moralnych to wciąż problemy polskich przedsiębiorstw. Gwałtowny wzrost liczby małych i średnich firm w Polsce spowodował, że dużą liczbę przedsiębiorców stanowią ludzie niemający doświadczenia i obycia w prowadzeniu działalności gospodarczej na własny rachunek. Osoby te stają się pracodawcami, odpowiedzialnymi za zatrudnianych przez siebie ludzi i ich rodziny. O ile część procedur regulowanych jest przez prawo, o tyle niektóre interakcje na linii pracodawca-pracownik nie mają łatwych i jednoznacznych prawideł. Potrzebna jest edukacja etyczna pracodawców, polegająca na rozszerzeniu ich wrażliwości moralnej we wszystkich aspektach prowadzenia działalności gospodarczej, a zwłaszcza w tym związanym z zarządzaniem kadrami.
Selected issues of ethical human resource management in Poland
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; etyka zarządzania; mobbing