Rozwój regionalny a innowacyjność przedsiębiorstw na przykładzie Małopolski - Bodnar, Antonina (My University, 2011)
Celem głównym pracy jest przedstawienie regionalnych czynników innowacyjności przedsiębiorstw i sposobów wspierania innowacji w regionie oraz określenie czy istnieje spójność między potrzebami przedsiębiorstw w zakresie wsparcia innowacji a publicznymi programami wsparcia w tym zakresie w województwie małopolskim. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu w postaci pozycji książkowych, czasopism naukowych i materiałów internetowych. Weryfikując sformułowaną na wstępie pracy hipotezę badawczą, która to miała za zadanie ustalenie, czy założenia i instrumenty wsparcia dla innowacyjności przedsiębiorstw w Małopolsce odpowiadają na zapotrzebowanie przedsiębiorstw w tym zakresie, należy uznać, iż przeprowadzona w pracy analiza potwierdziła hipotezę. W dużej mierze istnieje zgodność między potrzebami i oczekiwaniami przedsiębiorstw z województwa małopolskiego, a pomocą udzielaną za pośrednictwem publicznych programów wsparcia w zakresie innowacji. Badania ankietowe przeprowadzone wśród przedsiębiorców z regionu Małopolski oraz założenia programowe zawarte w regionalnych programach operacyjnych dowodzą, iż dążenia obu stron zmierzają we właściwym kierunku.
Regional development and innovativeness of enterprises on the example of Malopolska province
Keywords: innowacyjność; publiczne programy wsparcia; rozwój regionalny; innowacyjność przedsiębiorstw; innowacje; klastry; instrumenty wspierające rozwój regionalny